-->

Byggeneralen siktar mot målet

Torleif Falk

Processen från byggidé till färdig bostad och inflyttning är mycket lång och komplicerad. Byggeneralen Torleif Falk leder sedan januari en ny organisation, Bostadsmålet, som ska se till så att den höga takten i bostadsbyggandet kan upprätthållas.

– Bostadsmålet är tydligt utpekat i budgeten och har högsta prioritet. Alla förvaltningar och kommunala bolag har fått ett bostadsuppdrag och ska vara med och hjälpa till, säger Torleif Falk som är placerad i stadsledningen.

– I min roll håller jag löpande kontakt med byggherrar, förvaltningar och andra inblandade. Om något har fastnat i byggprocessen kan jag ta upp problemen i Genomförandegruppen som träffas varje vecka och som består av representanter för bland annat de tekniska förvaltningar. Större frågor tar jag vidare upp i Styrgruppen som består av stadens högsta ledning och förvaltningscheferna.

– Den här modellen gör att jag kan arbeta från en väldigt flexibel plattform. Eftersom jag har förvaltningarna och bolagen med mig kan jag röra mig i sidled, uppåt och neråt, vara snabbfotad och lösa problem kvickt, säger Torleif Falk som i sitt yrkesliv haft många olika roller inom bostadssektorn, exempelvis som arkitekt, byggherre och projektledare.

– Det finns förstås mängder av utmaningar. En viktig sådan är att föra samman Stockholms höga ambitioner utifrån olika perspektiv. Vi vill samtidigt med stora volymer exempelvis bygga klimatsmart, ekonomiskt hållbart, med god arkitektur och dessutom effektivt. Och vi vill ha ett Stockholm som håller samman, där vi strävar efter att få bort både fysiska och sociala barriärer.

– Dessutom är planprocessen lång och komplicerad. Inte minst därför att många detaljplaner blir överklagade. Just nu är 4 000 bostäder överklagade.

– Jag tycker att det finns goda förutsättningar att nå målet om 40 000 nya lägenheter år 2020, men det kräver ett stort fokus och en stor närvaro så att ingenting fastnar i processen, säger Torleif Falk.


Relaterade artiklar

Comments are closed.

Fler artiklar

Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Husarviken i norr till Loudden i söder. Totalt planeras för 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser.

”Bostadsbyggandet har kommit igång på allvar”

Vad gör man egentligen med ett 236 hektar stort område vid vattnet i utkanten av en stor stad, med gastillverkning, gamla gasklockor, industrier och vidsträckta hamnanläggningar för färje-, olje- och containertrafik?

Läs mer

En intressant teknisk utmaning vid bygget av Hagastaden är att bostäder kommer att byggas på en överdäckning. Investeringarna i Hagastaden uppgår totalt till 65 miljarder kronor.

Byggstart för bostäder i Hagastaden

65 miljarder kronor – så mycket investeras i nya Hagastaden som knyter samman Stockholm med Solna.

Läs mer

Utsikten blir makalös från de flesta av de 700 lägenheterna i Tellus Tower – om bygget blir av.

Tellus Tower – var ska det byggas?

237 meter högt, 75 våningar, 700 smålägenheter, beläget i Telefonplan och ritad av arkitekten Gert Wingårdh – det är en beskrivning av Tellus Tower i korthet.

Läs mer

Karta-liten

Stockholm bygger

Stockholmsområdet är ”hett” och många flyttar hit. För att bereda plats för den växande befolkningen så skapas helt nya stadsdelar, och befintliga stadsdelar förtätas.

Läs mer

– Människorna i Hammarby Sjöstad är miljömedvetna och måna om att det ska vara rent och snyggt, säger Sara-Maria Lövgren.

Sara-Maria: ”Trevligt område med bra grannsämja”

Det här är ett trevligt område med bra grannsämja. Men jag efterlyser fler miljöstationer där man kan lämna sitt skräp, säger Sara-Maria Lövgren som bott i Hammarby Sjöstad sedan i december.

Läs mer

Det fanns en skepsis, inte minst bland byggherrar, inför planerna på att skapa en helt ny stadsdel i det gamla industriområdet vid Hammarby sjö. I Lugnets industriområde kunde man på sina ställen finna ren misär. Idag är Hammarby Sjöstad ett av Stockholms mest populära bostadsområden.

10 000 nya invånare i Hammarby Sjöstad

Hammarby Sjöstad? Det är väl färdigbyggt? Inte alls. Just nu pågår bygget av cirka 500 nya bostäder, och nästa år påbörjas lägenhetsbyggen i 4–5 bostadskvarter.

Läs mer

Torleif Falk

Byggeneralen siktar mot målet

Processen från byggidé till färdig bostad och inflyttning är mycket lång och komplicerad.

Läs mer

Ingela Lindh

”40 000 nya bostäder påbörjas till 2020”

Stockholm växer så att det knakar och för att klara bostadskraven planerar Stockholms stad att starta byggen av 40 000 nya bostäder fram till 2020, och 140 000 nya bostäder till år 2030.

Läs mer

Kollektivtrafik på vattnet

Ett växande Storstockholm kräver nytänkande kring kollektivtrafiken. Och vad skulle väl passa bättre i ”Nordens Venedig” än kollektivtrafik på stadens vatten?

Läs mer

Allt fler vill bo i Stockholm

Allt fler vill bo i Stockholm. Föratt klara efterfrågan på nya bostäder harmånga kommuner i regionen satt uppambitiösa bostadsmål.

Läs mer

3 500 lägenheter i spännande designområde

Det högkreativa designkluster som utvecklats i Telefonplan sedan Konstfack flyttade in i LM Ericssons gamla kulturmärkta funkislokaler är en viktig hörnsten i nya stadsdelen Telefonplan, som när den är färdigbyggd kommer att innehålla 3 500 nya lägenheter samt butiker, restauranger, skolor och verksamheter som sysslar med design och konst.

Läs mer

Fakta

Linbana I nya stadsdelen Väsjön i Sollentuna, med planer för 3 000 bostäder, kommer invånarna att kunna ta linbana till pendeltågs-stationen i Häggvik.

Läs mer

Helt ny ö i Kolkajen-Ropsten

Om några år är det byggstart för etappen Kolkajen-Ropsten i Norra Djurgårdsstaden, där stadsdelens närhet till vattnet kommer att märkas extra mycket.

Läs mer

Producerad av

www.agendamedia.se
Projektledare:Zet Tonmyr
Redaktör: Anders Fahlman
Art Director: Carl Johan Alphonce
Grafisk form och repro:
ColourMedia
Tryck: BOLD

Kontakt

För information angående bilagor i dagspress, kontakta Zet Tonmyr, zet@agendamedia.se
Telefon 0706-19 07 08

För frågor angående innehållet, kontakta, Anders Fahlman,
af@sthlmvaxer.se